Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Just nu i Sverige: Uppmaning till “personlig lockdown”

13 apr, 2021
Smittspridningen i studentstaden Uppsala är rekordhög. Nu inför Region Uppsala “personlig lockdown” för att minska smittspridningen, “utgå från att alla du känner kan vara smittade”, meddelar de.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Personlig lockdown – det här betyder detBrand logo
Personlig lockdown – det här betyder det

Förutom Region Uppsala står även Länsstyrelsen i Uppsala och samtliga kommuner i Uppsala Län bakom beskedet.

– Det känns väldigt viktigt att nå fram med budskapet till invånarna att inte utsätta sig för smitta så att vi inte få några onödiga fler smittfall, säger Johan Nöjd, Smittskyddsläkare i Uppsala till P4 Uppland.

Coronasmittan ökar kraftigt i Uppsala

I Uppsala är det i skrivande stund fler smittade av coronaviruset än under hela pandemin. Dagen föra Region Uppsalas besked vårdades 151 personer med covid-19 på sjukhus varav 30 personer intensivvårdades, detta skriver SVT Nyheter.

– Läget har spetsat till sig eftersom man igår, på Akademiska Sjukhuset, hade den högsta belastning i vården som man har haft under hela pandemin, säger Johan Nöjd.

Uppmaningen innebär inga nya nya riktlinjer eller lagar utan består av samma allmänna råd som tidigare. Tanken med personlig lockdown är att få fler att följa de restriktioner som finns.

Detta innebär önskan om personlig lockdown

  1. Träffa inga andra än de du bor med
  2. Stanna hemma vid minsta symptom
  3. Arbeta hemifrån om du kan
  4. Hålla minst två meters avstånd till andra människor
  5. Undvika att vistas i trånga inomhusmiljöer.

Råden känns igen och region Uppsala kallar uppmaningen en kommunikationskampanj.

– För mig innebär det att var och en av oss tar ställning till vad vi ska göra idag. Är det helt smittfritt eller finns det något jag kan stänga ner för egen del genom att inte gå till gymmet, inte köra den där padelträningen eller gå på afterwork? Att skära ner på det sociala är ju det stora, säger Johan Nöjd vidare till P4 Uppland.

Annons